Bodemvondsten

Op 22 Oktober 2005 is er voor het eerst door ons gezocht naar onderdelen van de "Jolly Duck". Voordat wij het veldonderzoek uit gingen voeren is er al gezocht door een andere groep, zij hadden een groot stuk van het toestel ontdekt wat rechtovereind in de grond stond op een totale diepte van ca. 120-150 cm. Helaas is het deel destijds in twee stukken gebroken, waarschijnlijk door een onzorgvuldige wijze van opgraven. Wij hebben zelf een vak uitgezet van ca. 1 vierkante meter om op deze manier op een nette zorgvuldige manier bij het afgebroken deel te komen. Tijdens het afvlakken van de grond is er ook een ontluchtings ventiel (Surge-Valve) van het hydraulisch systeem gevonden met daarbij nog een deel van de aluminium leiding. Op 12 Mei 2012 zijn we wederom teruggekeerd naar de crash locatie, ditmaal was het doel om eventueel nog aanwezige 20mm hulzen van de Spitfire's te vinden die de "Jolly Duck" in brand hebben geschoten, dit bleek erg vruchtbaar en zijn er niet alleen de bewuste hulzen gevonden maar ook een hoop ander materiaal. Op dit deel van de site kunt u een selectie van de vondsten zien. Zoals goed is te zien zijn de meeste onderdelen onderhevig aan corrosie, desalniettemin zijn eigenlijk alle vondsten in opmerkelijk goede staat. Het ontluchtingsventiel op de eerste foto blijft daarentegen verder corroderen en zal behandeld gaan worden om verdere corrosie tegen te gaan. Op de twee grote onderdelen na zijn de meeste bodemvondsten gevonden op een diepte van ca. 10-15 centimeter. Aangezien de metaaldetector uiteraard alleen metaal op kan sporen zijn onder andere de bakelieten onderdelen eigenlijk toevalstreffers. Op het stuk grond waar de romp van het toestel zich in de grond heeft geploegd ligt ontzettend veel materiaal, zowel van metaal als van andere materialen zoals rubber, plexiglas en bakeliet. Het derde veldonderzoek zal twee dagen in beslag nemen zodat wij alles zorgvuldig op kunnen graven, documenteren en fotograferen. Wij proberen zo goed mogelijk de vondsten te identificeren, mocht er iemand zijn die misschien een onderdeel herkend dan verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met ons.

Klik hier voor het verhaal en de foto's van de gevonden motorplaat in 2005.
De noodlanding die de "Jolly Duck" maakte was onder andere te wijten aan het feit dat motor nummer 3 door Duits lucht afweergeschut FLAK (Flugabwehrkanone) was geraakt. De motor was aangeschoten en vernield, nu kan een 4 motorig vliegtuig best zonder 1 motor doorvliegen maar waarschijnlijk heeft het luchafweergeschut ook een brandstofpomp geraakt wat er toe leidde dat er naar de andere motoren minder tot geen brandstof meer ging. Nadat de "Jolly Duck" haar crash-landing maakte hebben de Duitsers nog 600 Gallon (2271 Liter) brandstof uit het toestel gepompt, vandaar dat we denken dat er een brandstofpomp geraakt is. De compressor van de motor werd afgedekt door een afdekplaat en in 2005 is de afdekplaat van motor nummer 3 teruggevonden door Ad Moest in het water voor de boerderij. Het is puur toeval dat juist deze afdekplaat terug gevonden is. De afdekplaat lag in het water en is naar alle waarschijnlijkheid in het water gegleden tijdens de afvoer van het wrak. De afmetingen van de plaat zijn 115 cm hoog en 132 cm breed, de plaat is "platgeslagen" tijdens de crash-landing maar in een uitstekende staat. (ZIE ONDERSTAANDE FOTO'S)

           
Op de plaat zijn mogelijk sporen van het luchtafweer geschut waaronder een flink gat van 10cm bij 12 cm waarbij het metaal zowel naar buiten als naar binnen gebogen is, op de plek waar het landings gestel zat is een rechte inkeping in de plaat gemaakt waar de "arm" van het landingsgestel in terrecht kon zonder de plaat te beschadigen. Op de vergelijkings foto is goed de plaats te zien waar de afdekplaat zat en hoed het landingsgestel er invalt. Op deze foto is dan ook exact dezelfde plaat te zien dit komt omdat de foto gemaakt is van motor nummer 3 van een nog steeds bestaande B24 Liberator.

Alle foto's zijn eigendom van jollyduck.com tenzij anders vermeld